Традиционни български ястия

Българската кухня е богата и повлияна от множеството култури, живели по нашите земи

Българската кухня е богата и повлияна от множеството култури, живели по нашите земи. В тази статия можеш да прочетеш и да научиш как се правят някои основни български ястия, утвърдили се като любими през годините.

Мусака

Мусаката, превърнала се в едно от традиционните български ястия, е влязла в националната ни кухня под влияние на арабската и турската национална кухня. Различаваме два основни вида – месна и безмесна мусака.

Безмесна мусака се приготвя от картофи, тиквички, зелен фасул, патладжани и други зеленчуци. Основният продукт се задушава с добавка на малко вода, след което се подрежда на пластове в тавичка, като помежду им се поставя задушен ориз. Така приготвената мусака се залива със зеленчукова отвара или топла вода, поръсва се мазнина и се пече във фурна. Към края на печенето можа да се полее със заливка от разбити яйца и мляко, след което трябва да се запече до зачервяване.

Месната мусака се приготвя от смляно месо, картофи, тиквички, зеле, карфиол, тестени изделия и др. Зеленчуците, подготвени, както при безмесните мусаки, се нареждат в тавичка на пластове, като помежду им се слага задушеното с кромид лук и подправено със сол и черен пипер смляно месо.

Мусака

Мусака

Традиционна рецепта за мусака. Любимо ястие в България и целия Балкански полуостров

 • Приготвяне: 20 мин.
 • Готвене: 30 мин.
 • 6

Мусака с тиквички

Мусака с тиквички

 • Приготвяне: 20 мин.
 • Готвене: 50 мин.
 • 6

Гювеч

Гювечът е традиционно ястие в нашата старинна национална кухня, заимствани от ориенталската кухня. Наименованието им произлиза от наименованието на съдовете, в които се приготвят – глинени гювечи с форма на пресечен конус или продълговати като тавички. При тези ястия вкусовите, ароматните и багрилните вещества на вложените продукти се извличат чрез печене на фурна.

В зависимист от вложените продукти гювечът може да бъде месен и безмесен. Подходящи за приготвяне на месен гювеч са тлъстите меса на млади животни (телешко, овнешко, свинско) от предната част или врата. Основни съставки на месния и безмесния гювеч са зеленчуци, ориз, мазнина и подправки. Най-вкусен е гювечът, приготвени с месо, като не се добавя друга мазнина.

Гювеч, приготвен със задушаване на продуктите. Нарязаното на късове месо се задушава в собствената си мазнина до златисто оцветяване. След изваждането на месото в същата мазнина се задушава ситно нарязан кромид лук. Към него се добавят доматено пюре (или обелени и нарязани на ситно домати) и червен пипер. После се връща месото, посолява се, залива се с топла вода или бульон и се оставя да ври на по-слаб огън. Към полуомекналото месо се прибавят последователно зеленчуците, като се започва от тези, които изискват по- продължителна топлинна обработка. Гювечът става по-вкусен, ако зеленчуците предварително се задушат и се прибавят в ястието наведнъж. След прибавянето на доматите, които се слагат след другите зеленчуци, гювечът се пече на фурна, докато остане само на мазнина. Когато е готов се поръсва със ситно нарязан магданоз. При приготвяне на гювеч с ориз не се използва червен пипер, но се прибавя счукан черен пипер.

Чрез предварително леко задушаване на месото със ситно нарязан лук и доматено пюре (домати), едновременно прибавяне на останалите продукти в сурово състояние и печене на ястието във фурна. За приготвяне на безмесен (постен) гювеч по-подходящи са растителните мазнини и прясното млечно масло. Този гювеч се поднася топъл или студен.

В миналото гювечът е бил консумиран направо от пръстения съд, който поддържа ястието топло дълго време. Напоследък вместо в пръстени съдове той се приготвят в метални съдове (тави).

Гювеч със свинско в тава

Гювеч със свинско в тава

 • Приготвяне: 40 мин.
 • Готвене: 1 ч. 20 мин.
 • 6

Свинско в гювеч с балсамов оцет

Свинско в гювеч с балсамов оцет

Необходими са само 5 минути подготовка, за да се получи сочно и крехко свинско в гювеч

 • Приготвяне: 5 мин.
 • Готвене: 8 ч.
 • 6

Свински гювеч със сметана и топено сирене

Свински гювеч със сметана и топено сирене

Свински гювеч със сметана и топено сирене, топлината му ще надвие и най-лютата зима

 • Приготвяне: 30 мин.
 • Готвене: 1 ч.
 • 9

Яхния

Характерни белези на яхнията са червеният й цвят и по-голямото количество сос, получен чрез задушаване на лук и доматено пюре (домати) в мазнина с добавка на брашно и червен пипер, а понякога и корени на целина и магданоз. Основнатоа топлинна обработка на вложените продукти е варенето на слаб огън в захлупен съд с неголямо количество вода. При преждевременно сгъстяване на соса може да се добавя по малко топла вода.

Характерна подправка за повечето яхнии е магданозът, за яхниите със зрял фасул – джодженът, за яхниите с леща – чубрицата, за яхниите с тиквички – копърът и др.

В яхнии, основният продукт на които е богат на нишесте, не се прибавя брашно или се прибавя в съвсем малки количества. Яхниите биват месни и безмесни.

Безмесна яхния. Приготвя се, като в затоплена, но не силно сгорещена мазнина се слага ситно нарязан кромид лук и се задушава с добавка на доматено пюре, червен пипер и малко вода. Към получения сос се прибавят отделно задушените зеленчуци (лукът и зеленчуците могат да се задушат общо). ястието се посолява и се оставя да къкри а слаб огън. Към края на варенето се прибавя брашно, размито в студена вода. Когато се приготвя яхния от варива, те се сваряват до пълно омекване и към тях се прибавя задушения в мазнината кромид лук.

Месна яхния. Подходящи за приготвянето й са агнешкото и свинското месо от плешките и гърдите, а така също месото от птици и риба. Измитото и нарязано на парчета месо се задушава в мазнината заедно със ситно нарязан кромид лук, като се прибавя по малко топла вода. При задушаването на месото допълнително могат да се прибавят нарязани на кубчета ароматни корени (сурови или задушени). След това месото се залива с вода и се вари на слаб огън. Останалите продукти (сурови или задушени) се прибавят, когато месото е полусварено. В края на варенето се прибавят измитите, обелени и нарязани червени домати, а след тях – ситно нарязаната подправка (най-често магданоз).

Леща яхния

Леща яхния

 • Приготвяне: 15 мин.
 • Готвене: 40 мин.
 • 4

Картофена яхния с ориз

Картофена яхния с ориз

Българска рецепта от Родопите за постна картофена яхния с ориз

 • Приготвяне: 30 мин.
 • Готвене: 20 мин.
 • 4

Плакия

Наименованието й произлиза от гръцката дума „плаке“ – тавичка, тъй като се приготвят в тавичка. За приготвянето й се използват тиквички, зелен фасул, картофи, гъби, целина, фасул и по-рядко леща. Вкусна плакия се получава с добавка на месо от риба.

Характерно за технологията на приготвяне на плакия е, че брашното и мазнината се прибавят в ястието през време на варенето без предварително запържване, което позволява да изпъкне специфичния вкус на основния продукт. Като допълнителен продукт в повечето плакии се добавят моркови и целина.

Главните начини за приготвяне на плакия са варенето или задушаването на продуктите до омекване, след което ястието може да се прехвърли в тавичка и да се запече на фурна.

Характерни подправки за плакията са чесън, оцет, лимонов сок, а понякога може да се добави и черен пипер на зърна. При поднасянето се поръсва със ситно нарязан магданоз.

В миналото плакия е била приготвяна най-много през лятото, понеже се консумира хладка, а оцетът, солта и чесънът я правят подходяща за летните горещини. За приготвянето й са били употребявани глинени съдове.

Плакия от праз

Плакия от праз

 • Приготвяне: 10 мин.
 • Готвене: 50 мин.
 • 4

Шаран на фурна - плакия

Шаран на фурна - плакия

 • Приготвяне: 1 ч. 20 мин.
 • Готвене: 1 ч.
 • 4

Капама

Капамата е гозба от най-старите видове, считана като специалитет на българската кухня. Приготвя се само напролет с агнешко месо, пресни зеленчуци (лук, чесън) и масло, като се вари с малко вода в затворен съд на слаб огън (къкрене). Ако месото е тлъсто, допълнително мазнина не се слага, а се използва собствената му мазнина. Така ястието става най-вкусно.

Месото трябва да бъде много добре сварено – едва да се задържа на костите. За да се запазят вкусът и ароматът на вложените продукти, подправки не се слагат. По същите съображения не се прибавят брашно и домати. В някои райони на страната се прибавят ароматни пролетни треви, предварително претрити между дланите на ръцете.

Агнешка капама

Агнешка капама

 • Приготвяне: 15 мин.
 • Готвене: 1 ч. 30 мин.
 • 8

Кебап

Кебапът е характерно ориентаско ястие, преминало в нашата национална кухня без промени в технологията на приготвянето му.

Според топлинната обработка и разнообразието на вложените продукти кебапът има различни наименования – горски, винен, хайдушки, тас-кебап, стомна-кебап и пр. Много видове кебап и сега се приготвят в стомна, гърне или други пръстени съдове, които в миналото са били заравяни в жар.

Подходящи меса за приготвянето на кебап са телешко, крехко свинско без кости и агнешко. Телешкото и свинското месо се вземат от плешката и бута, а агнешкото месо – от ребрата и гръдната част.

Месото се нарязва на кубчета и се задушава в мазнина, в която след това се поставят ситно нарязан кромид лук, обелени и ситно нарязани червени домати и брашно. След краткото им задушаване се прибавя червен пипер, налива се малко топла вода и се връща месото. Към чстието, което се оставя да ври на слаб огън, по-късно се прибавят малко вино и подправките. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Тас кебап

Тас кебап

 • Приготвяне: 15 мин.
 • Готвене: 1 ч. 20 мин.
 • 4

Друсан кебап

Друсан кебап

 • Приготвяне: 15 мин.
 • Готвене: 30 мин.
 • 6

Друсан кебап със свинско месо

Друсан кебап със свинско месо

Времето е идеално за друсан кебап със свинско. Разбери как да си го приготвиш

 • Приготвяне: 15 мин.
 • Готвене: 25 мин.
 • 4

Ястия от варива

Изчистените и измити в 2-3 води варива се накисват в студена вода за 5-6 часа или за по-продължително време, ако са от стара реколта. Кисненето ускорява сваряването им и спомага да се запазят зърната им цели. След изхвърлянето на водата, в която са киснали, варивата се заливат с прясна вода в съотношение 1:2.5 и се оставят да врят на слаб огън в добре похлупен съд.

Времетраенето на топлинната обработка зависи от вида и сорта на варивото и от „старостта“ на зърното. За лещата то е 1 час, за граха 1и 1/2 часа, за фасула 2-3 часа. Прибавянето на сода за хляб за по-бързото сваряване на варивата е вредно, защото се разрушават витамините от групата В. Солта и доматеното пюре (доматите) забавят процеса на варенето, затова те се прибавят към края.

За подобряване на вкуса на ястието през време на варенето се прибавят корени от магданоз, целина, моркови и лук, нарязани на кубчета. От варива се приготвят главно супи, чорби, яхнии, плакии и пюрета.

Класическа боб чорба

Класическа боб чорба

 • Приготвяне: 15 мин.
 • Готвене: 1 ч. 30 мин.
 • 6

Още за четене

Нещо за готвене

Лесно агнешко бутче

Лесно агнешко бутче

Лесно агнешкко бутче, перфектно за посрещане на пролетните празници от Великден до Гергьовден

Печено агнешко бутче с мента

Печено агнешко бутче с мента

Сочно и ароматно агнешко бутче с мента, изпечено на фурна. Вкусно ястие за празничната трапеза на Великден и Гергьовден

Рецепта за тилапия с лимон и чесън

Рецепта за тилапия с лимон и чесън

Вкусна и в същото време здравословна рецепта за тилапия с лимон и чесън

Френска пролетна супа

Френска пролетна супа

Свежа френска пролетна супа. Колкото повече стои в хладилника, толкова по-вкусна става

Свински пържоли с мед и чесън

Свински пържоли с мед и чесън

Бързи и лесни свински пържоли с мед и чесън на скара, които всеки ще хареса

Агнешки котлети с кафе

Агнешки котлети с кафе

Интересна рецепта за агнешки котлети с уникален аромат на кафе

Печено агнешко бутче на фурна

Печено агнешко бутче на фурна

Сочно и много вкусно печено агнешко бутче за Великденските празници или за други празнични поводи

Пъстърва на скара с лимон и чесън

Пъстърва на скара с лимон и чесън

Лека, полезна и вкусна пъстърва на скара, изпечена с лимон и чесън. Комбинира се чудесно със зелена салата

Козуначено руло с мармалад

Козуначено руло с мармалад

Поглези се с козуначено руло с мармалад, както за Великден, така и без повод

Кифлички

Кифлички

Сладки кифлички, които няма да спреш да похапваш, докато не свършат всички

Свински пържоли на скара

Свински пържоли на скара

Много лесни и страшно вкусни свински пържоли, които всеки може да си приготви

Лесна яйчена салата

Лесна яйчена салата

Наистина лесна яйчена салата, която ще те зарадва с добрия вкус. Идеална за големите количества варени яйца по Великден

Традиционни великденски козунаци

Традиционни великденски козунаци

Традиционна рецепта за великденски козунаци за всички любители на вкусната българска кухня, които искат да зарадват цялото семейство за празника

Зелена салата с кисело мляко

Зелена салата с кисело мляко

Свежа зелена салата с кисело мляко за леко пролетно хапване

Невероятно пиле с майонеза

Невероятно пиле с майонеза

Това пиле с майонеза е толкова вкусно, че просто няма да ти се вярва

Крехки такос с лайм

Крехки такос с лайм

Рецепта за крехки такос с лайм, която бързо ще се превърне в любима

Класически фиш енд чипс

Класически фиш енд чипс

Лесна рецепта с отличен вкус за любимият английски фиш енд чипс

Хрупкави пилешки гърди на фурна

Хрупкави пилешки гърди на фурна

Запечени в масло хрупкави пилешки гърди. Крехката коричка и сочното месо отвътре не остават за дълго в чинията

Печена наденица на скара със зеленчуци

Печена наденица на скара със зеленчуци

Крехка печена наденица на скара с ароматни зеленчуци. Бърза рецепта за вкусно и хранително хапване

Пилешко с червено вино

Пилешко с червено вино

Крехко пилешко с червено вино и чеснов аромат. Вкусно и лесно за приготвяне

Испанска тортиля

Испанска тортиля

Тортиля, обичана класическа рецепта от испанската кухня

Пълнозърнести бананови палачинки

Пълнозърнести бананови палачинки

Пълнозърнести бананови палачинки, различна рецепта с по-здравословни продукти за така желаната закуска

Спагети с морски дарове

Спагети с морски дарове

Спагети в разнообразие от морски дарове, пикантни и пресни подправки

Картофено пюре

Картофено пюре

Картофено пюре, което ще ти се получи вкусно, пухкаво и гладко всеки път

Още рецепти