Супата – видове супи и история на ястието

Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита

Някои приемат, че супите са се появили в епохата на неолита след изобретяването на глинения съд, който е позволил употребяваните за приготвянето им животински и растителни продукти да се обработват чрез варене. Поради бедния продуктов набор тогавашната домакиня е добавяла повече вода при приготвянето на супите.

В дълбока древност богатите гърци са ядяли предимно месо, а бедния народ се е хранил с млечни и рибни храни и със супи от фасул, грах или житни растения. Такава е била съдбата и на бедните римляни. Голямо удоволствие е било за бедняка да потопи коравия си залък в топлата супа. За много хора по света супата и сега е единственото ястие на закуска, обед и вечеря.

Обикновено супата е първото блюдо, което със своя вид и аромат спомага за отделянето на стомашния сок и за повишаването на апетита. Тя е важна съставка на обедното меню. Месната супа, съдържаща животински белтъчини, прави обеда пълноценен, ако второто чстие е постно и с ниска калоричност, а зеленчуковата супа набавя на организма витамини и минерални соли.

При приготвянето на супите трябва да се съобразяваме с вида и цвета на второто ястие. Ако второто ястие е с тъмен цвят, супата трябва да бъде светла. Ако второто ястие е с червен цвят, супата не трябва да бъде от домати. Ако второто ястие е от картофи, моркови или грах, супата не трябва да бъде от същите зеленчуци. Ако второто ястие е приготвено с макарони, юфка, кус-кус и други тестени изделия, не е целесъобразно в супата да се прибавя фиде.

Известно е, че мазнините намаляват стомашната киселинност и засищат. С оглед на това супите не трябва да бъдат приготвяни с много мазнина. Ако супата е тлъста, второто и третото ястие се приемат с нежелание и храносмилането се затруднява.

Супата трябва да се поднася в по-малко количество, но в никакъв случай хората не бива да се лишават от нея.

Супите съдържат ароматни, багрилни и вкусови вещества, които възбуждат апетита и предизвикват отделяне на по-голямо количество храносмилателни сокове. По този начин те подготвят храносмилателната система за поемане на главното, основното ястие. Най-много възбуждащи вещества съдържат супите от месо, риба, гъби, а най-малко – супите от варива и от зеленчуци.

Когато се варят риба, месо, зеленчуци и др., в течността преминават ценни за организма съставки – минерални вещества, някои аминокиселини и белтъчни съставки, които спадат към т. нар. екстрактивни вещества. Така се получава бульон – месн, рибен, гъбен, зеленчуков. В месните бульони има млечна киселина, затова те притежават кисела реакция.

Супата се състои от течна и от твърда част – вложените в нея основни продукти. С нея се консумира много хляб, което води до запълване на стомаха и до чувство на засищане. Супата обаче не бива да бъде единственото ястие, защото е бедна на калории.

Основни правила при приготвяне на супа

 1. Продуктите да се нарязват на ситно и да се поставят във врящата течност последователно в зависимост от необходимото за сваряването им време.
 2. Картофи и макаронени изделия да се слагат в супата сурови, а целина, моркови, магданозови корени, кисело зеле – след задушаването им.
 3. След слагането на един вид зеленчук да се изчаква супата да кипне и тогава да се прибавя друг вид зеленчук.
 4. След кипването на супата варенето да продължава на тих огън.
 5. Солта да се прибавя към края на варенето, когато се цели по-пълно извличане на екстрактивните вещества, или в началото на варенето, когато се цели по-слабото им извличане.
 6. Подправките да се слагат 10-15 минути преди свалянето на супата от огъня, тъй като при продължително варене летливите им ароматни вещества могат да изчезнат.
 7. Да се подбират подходящи подправки. Например на чорба от зрял фасул подхожда джоджен, на чорба от леща – чубрица (които намаляват газообразуването в червата), на агнешка супа – черен пипер, джоджен, лимон, а на супи от риба или птици – парче лимон.
 8. Застройката, която се прибавя към супите за коригиране на вкуса им или за усилване на аромата и гъстотата им, трябва да е добре разбита. За да не се пресече, застройката се смесва със супата при леко загряване.

Супи със застройка

Те са по-плътни и по-хранителни. След приготвянето им се оцветяват с мазнина, в която са задушени моркови, и се подправят с черен пипер и лимонов сок.

Застройката се прибавя няколко минути след свалянето на супата от огъня. Според продуктите, от които е приготвена, застройката бива:

 • от яйца и лимонов сок или разтворена винена киселина;
 • от яйца и мляко;
 • от яйца и каймак;
 • от яйца, брашно и прясно мляко.

Застройката се нарича студена, когато не се кипва със супата, или топла, когато се кипва със супата.

Най-често се употребява варена застройка. Яйцата се разбиват с киселото мляко и към тях се прибавя брашно, докато се получи гладка каша, а след това се налива малко бульон. Сместа се поставя на средно силен огън (60- 70*С), като непрекъснато се бърка, сваля се от огъня и при непрекъснато разбъркване се изсипва на тънка струя в супата, за да се избегне пресичането на белтъците. След прибавянето на застройката, супата се овкусява с лимонов сок, оцет или винена киселина и прясно масло.

Ако се налага да престои, готовата супа се поставя в съд с топла вода, а не направо на печката. Преди поднасянето тя се поръсва с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Застройката от яйца и мляко обогатява зеленяуковите и безмесните супи с животински белтъчини.

Супи със запръжка

Имат по-ярък цвят и по-силен вкус, по-плътни са и са по-богати на витамини.

При зеленчуковите супи запръжката се приготвя в началото, разрежда се с вряща вода или бульон и се посолява. Към нея се прибавят зеленчуците по реда на тяхната сваряемост. За овкусяване на супите се прибавят оцет, чесън и листни подправки.

При супите от варива и месо запръжката се прибавя към почти сварената супа.

Различаваме следните видове запръжки:

 • Светла зеленчукова запръжка. Приготвя се от корени за супа, лук и мазнина. Употребява се при светли сосове, месо с ориз и др.
 • Тъмна зеленчукова запръжка. Към продуктите за светлата запръжка се прибавят доматено пюре, моркови и червен пипер. Използва се при тъмни сосове, гювечи и др.

Зеленчуците, нарязани на кубчета или ивички, се слагат в затоплената мазнина по реда на тяхната сваряемост и се запържват до светлозлатисто оцветяване при приготвяне на светла запръжка или до тъмнозлатист цвят при приготвяне на тъмна запръжка. Заливат се с малко врящ бульон или вряща вода и се задушават до омекване.

След това се прибавят дребно 17 нарязани домати (или доматено пюре, разредено с малко вода) и се задушават до изпаряване на течността. Готовата запръжка се оцветява с червен пипер, разбърква се и се разрежда с бульон, вряща вода или сос от ястието.

Брашнена запръжка. В загрятата мазнина се слага брашно и при непрекъснато разбъркване се пържи до светлозлатисто оцветяване. С такава запръжка се приготвят светли сосове, супи и др. Когато е необходимо да се получи тъмна брашнена запръжка, брашното се пържи до тъмнозлатисто оцветяване.

Смесена (комбинирана) запръжка. Приготвя се от мазнина, зеленчуци и брашно. Зеленчуците се задушават, докато остане на мазнина. Тогава се слага брашното и се пържи 3-4 минути. Сместа се разбърква с червен пипер и се разрежда с топла вода или бульон. По-добре е брашното да не се пържи, а да се пепече предварително до златисто оцветяване.

Супи със запръжка и застройка

Безмесни. Приготвя се запръжка от мазнина, лук и корени за супа, която се разрежда с отвара, бульон или вода, оставя се да заври и се посолява. Към нея последователно се прибавят продуктите в зависимост от тяхната сваряемост. Готовата супа се сваля от огъня и се застройва по описания вече начин.

Така се приготвят супи от гъби и от други зеленчуци.

Месни, рибни. Месото се нарязва на дребни парченца, залива се със студена вода и се слага на огъня да ври до полусваряване. Прибавя се лека запръжка, приготвена от мазнина, ситно нарязан лук и корени за супа (при супите с риба се слага и брашно), а след това – зеленчуците, нарязани на кубчета. Готовата супа се застройва по описания вече начин.

Така се приготвят супи от месо и картофи, от месо и спанак, от риба и пр. Тези супи се овкусяват с черен пипер, лимонов сок или винена киселина и листни подправки.

При приготвянето на курбан-чорба почистеният, измит и нарязан на дребно зеленчук се вари заедно с месото, нарязано на дребни парченца. В мазнината се прибавят последователно и се задушават ситно нарязан стар лук и част от доматите, докато останат на мазнина. Тогава се прибавя брашно. Запръжката се разрежда с бульон от варенето на месото и зелнчука и се изсипва при тях.

Когато месото е почти сварено, се прибавят предварително попарения дроб, нарязан на дребни кубчета, ориз, останалите червени домати и дребно нарязани лютиви пиперки. В готовата чорба след свалянето й от огъня се изсипват на тънка струйка разбити с оцет яйца и се прибавят дребно нарязани магданоз и джоджен.

Важно място в храненето на нашия народ заемат супата с топчета и шкембе- чорбата. Приети сутрин, те са били източник на енергия, особено за хора с по-голяма физическа активност. Същото се отнася и за т. нар. курбан-чорба, приготвянето на която е свързано с религиозни традиции. Тя е богата на екстрактивни вещества и е с висока калоричност.

Традиционни са също 18 чорбата от зрял фасул, чорбата от леща, понеже доставят на човешкия организъм ценни растителни белтъчини, минерални соли и витамини.

Има ли разлика между супата и чорбата?

Между националните ни чорби и супите на западните кухни освен в традиционно наложилите се имена има и различия в технологията на приготвянето им, в топлинната обработка, в състава и в съчетанието на продуктите.

Докато при супите в повечето случаи топлинната обработка се извършва за всеки продукт поотделно, при чорбите тя се прави общо – месото се вари с другите продукти и със запръжката, зеленчуците, доматеното пюре, брашното и червения пипер се задушават заедно.

Чорбите се варят на по-тих огън, като се предпочита т. нар. къкрене, а супите могат да се приготвят и при по-висока температура. В повечето случаи застройката на супите се приготвя само с яйце, за да не се „замъгли“ ароматът й от млякото и брашното, докато чорбите са със запръжка.

При приготвянето на чорбите се употребяват предимно животински мазнини, а при супите – млечни или растителни мазнини.

Супите се поднасят горещи, докато чорбите в някои случаи могат да се консумират студени (доматена чорба, чорба от зелев сок и др.) В супите като пълнител участват тестени изделия (фиде, юфка), а зеленчуците са отстранени чрез прецеждане или са пасирани. При чорбите пълнежът е парченца месо, шкембе, черва, зеленчуци, ориз и др.

Характерна особеност на родопската кухня е, че не се готвят много супи. Това определя неголямото им разнообразие. По-голямата част от тах са без запръжка и без застройка. Маслото се прибавя направо във врящата течност.

Друга особеност е, че запръжката, приготвена само от масло и червен пипер, се прибавя към супата преди свалянето й от огъня. Така мазнината не се подлага на продължителна топлинна обработка. Зеленчуците обикновено се поставят във вряща вода. Така се запазват хранителната и вкусовата им стойност.

Още за четене

Нещо за готвене

Лесно агнешко бутче

Лесно агнешко бутче

Лесно агнешкко бутче, перфектно за посрещане на пролетните празници от Великден до Гергьовден

Печено агнешко бутче с мента

Печено агнешко бутче с мента

Сочно и ароматно агнешко бутче с мента, изпечено на фурна. Вкусно ястие за празничната трапеза на Великден и Гергьовден

Рецепта за тилапия с лимон и чесън

Рецепта за тилапия с лимон и чесън

Вкусна и в същото време здравословна рецепта за тилапия с лимон и чесън

Френска пролетна супа

Френска пролетна супа

Свежа френска пролетна супа. Колкото повече стои в хладилника, толкова по-вкусна става

Свински пържоли с мед и чесън

Свински пържоли с мед и чесън

Бързи и лесни свински пържоли с мед и чесън на скара, които всеки ще хареса

Агнешки котлети с кафе

Агнешки котлети с кафе

Интересна рецепта за агнешки котлети с уникален аромат на кафе

Печено агнешко бутче на фурна

Печено агнешко бутче на фурна

Сочно и много вкусно печено агнешко бутче за Великденските празници или за други празнични поводи

Пъстърва на скара с лимон и чесън

Пъстърва на скара с лимон и чесън

Лека, полезна и вкусна пъстърва на скара, изпечена с лимон и чесън. Комбинира се чудесно със зелена салата

Козуначено руло с мармалад

Козуначено руло с мармалад

Поглези се с козуначено руло с мармалад, както за Великден, така и без повод

Кифлички

Кифлички

Сладки кифлички, които няма да спреш да похапваш, докато не свършат всички

Свински пържоли на скара

Свински пържоли на скара

Много лесни и страшно вкусни свински пържоли, които всеки може да си приготви

Лесна яйчена салата

Лесна яйчена салата

Наистина лесна яйчена салата, която ще те зарадва с добрия вкус. Идеална за големите количества варени яйца по Великден

Традиционни великденски козунаци

Традиционни великденски козунаци

Традиционна рецепта за великденски козунаци за всички любители на вкусната българска кухня, които искат да зарадват цялото семейство за празника

Зелена салата с кисело мляко

Зелена салата с кисело мляко

Свежа зелена салата с кисело мляко за леко пролетно хапване

Невероятно пиле с майонеза

Невероятно пиле с майонеза

Това пиле с майонеза е толкова вкусно, че просто няма да ти се вярва

Крехки такос с лайм

Крехки такос с лайм

Рецепта за крехки такос с лайм, която бързо ще се превърне в любима

Класически фиш енд чипс

Класически фиш енд чипс

Лесна рецепта с отличен вкус за любимият английски фиш енд чипс

Хрупкави пилешки гърди на фурна

Хрупкави пилешки гърди на фурна

Запечени в масло хрупкави пилешки гърди. Крехката коричка и сочното месо отвътре не остават за дълго в чинията

Печена наденица на скара със зеленчуци

Печена наденица на скара със зеленчуци

Крехка печена наденица на скара с ароматни зеленчуци. Бърза рецепта за вкусно и хранително хапване

Пилешко с червено вино

Пилешко с червено вино

Крехко пилешко с червено вино и чеснов аромат. Вкусно и лесно за приготвяне

Испанска тортиля

Испанска тортиля

Тортиля, обичана класическа рецепта от испанската кухня

Пълнозърнести бананови палачинки

Пълнозърнести бананови палачинки

Пълнозърнести бананови палачинки, различна рецепта с по-здравословни продукти за така желаната закуска

Спагети с морски дарове

Спагети с морски дарове

Спагети в разнообразие от морски дарове, пикантни и пресни подправки

Картофено пюре

Картофено пюре

Картофено пюре, което ще ти се получи вкусно, пухкаво и гладко всеки път

Още рецепти